A cukrozatlan mandulatej csészénként csak 30 kalóriát tartalmaz

A cukrozatlan mandulatej csészénként csak 30 kalóriát tartalmaz

Akár sikeres, akár nem, a Pepsi jó munkát végzett, hogy milliók figyelmét felkeltse a közösségi médiában, és a PILK csak a kezdet.

A tejtermékek elhagyása nagy életmódbeli változást jelenthet. Ha azonban egészségét szeretné javítani – az íz feláldozása nélkül –, akkor van néhány nagyszerű hírünk: ez könnyebb, mint gondolná.

A legfontosabb elvitelek:

  • A tejmentes étrend segíthet leküzdeni az emésztési problémákat, amelyek számos tünetet okozhatnak, beleértve a puffadást, gázokat, hasmenést vagy más gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket.
  • A tejtermékekről való lemondás (vagy akár a fogyasztás csökkentése) pozitív hatással lehet a környezetre. Nemcsak a globális metánkibocsátást csökkenti, de a hűvösebb éghajlat megakadályozza a tehenek hőstresszét.
  • A tejtermékek (különösen a sovány tej) nem fogyasztása okozhatja, vagy nagy szerepet játszhat a bőr tisztításában, bizonyos termékekben lévő hormonok és cukor miatt.

Modern innovációinkkal, mint például a növényi alapú sajtok és a laktózmentes fagylaltok, egészségesebb lehetőségeket kínálunk, amelyek szintén hosszú előnyökkel járnak. Nem is fogod tudni, miről maradsz le. A tejmentes diéta betartásának pozitív hatásairól szóló listánk arra készteti, hogy bárcsak évekkel ezelőtt elkezdett volna.

1. A csontok egészségének javítása

Szüleink gyerekként megtanítottak bennünket, hogy igyunk tejet, hogy egészséges csontjaink növekedjenek és a csontok egészsége megmaradjon. Bár ez részben igaz, nem kell tejtermékből származnia.

Többféleképpen is beszerezhetjük a napi ajánlott tápanyagmennyiséget, hogy megelőzzük az olyan betegségeket, mint a csontritkulás (az a leromlás vagy alacsony csonttömeg, amely miatt csontjaink idővel meggyengülnek és törékennyé válnak).

A kalcium mellett káliumra és magnéziumra is szükségünk van a csontok optimális egészségének megőrzéséhez. Ennek néhány alternatív módja a sötét, leveles zöldek, például a kelkáposzta, amelyek tápanyagokkal vannak feltöltve. Ezenkívül a szójatermékek nagy mennyiségű kalciumot is tartalmaznak. Például egy adag szójabab a napi ajánlott mennyiség 30%-át is kiegészítheti. Más élelmiszerek, mint például az olajos hal, a diófélék és a bab szintén biztosítanak kalciumot az egészséges csontok támogatásához.

2. Jobb mentális egészség

A kazein és a laktóz a tejtermékek két összetevője, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet és az agy gyulladásához. A Shahid Beheshti Orvostudományi Egyetemen végzett tanulmány a dühkifejezések (ellenség, ingerlékenység és agresszív viselkedés) és bizonyos ételekkel való kapcsolatát vizsgálta. A tanulmány eredményei szignifikáns negatív korrelációt tártak fel a tejtermékek fogyasztása és a harag között. A tejtermékekről azt is ismerték, hogy egyes egyéneknél fokozza a depressziót, a szorongást, a stresszt és gyengébb memóriafunkciókat.

3. Növelje az energiáját

Bizonyos tejtermékek, beleértve a tejet, joghurtot, sajtot és fagylaltot, természetesen magas triptofántartalmúak. A triptofán egy olyan aminosav, amely melatonin és szerotonin termelésére szolgál a szervezetben, mindkettő ellazul és álmossá tesz bennünket. Sajnos azonban a tejtermékek is gyulladást okoznak. A krónikus gyulladás a szervezetet állandó stressz állapotába vezeti. Mivel mindannyian tapasztaltunk stresszt, tudjuk, mekkora károkat okozhat a szervezetünkben. Gyengének, kimerültnek és levertnek érezhetjük magunkat.

4. Javítja az emésztési problémákat

Ha emésztési problémái vannak, nem vagy egyedül. A kutatók becslése szerint a világ lakosságának körülbelül 68%-a laktóz-felszívódási zavarban (a tehéntej megfelelő emésztéséhez szükséges enzim) szenved.

A laktózintolerancia meglehetősen gyakori, és számos tünetet okozhat, beleértve a gázképződést és a puffadást, a hasmenést, az irritábilis bél szindrómát (IBS), a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket és a görcsöket.

Nem biztos benne, hogy laktózérzékeny vagy? Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, próbáljon meg néhány hétre lemondani a tejtermékekről, és meglátja, mennyivel érzi jobban magát.

5. Javítja a bőrt

A tiszta bőr, és ami még fontosabb, a tiszta bőr fenntartása bonyolult lehet. Az egyik legnagyobb tényező, amelyet a bőrgyógyászok javasolnak, az étrend, hogy megtudják, mely élelmiszerek okozhatják az irritációt, a gyulladást és a pattanásokat.

A kutatók megállapították, hogy a sovány tej fogyasztása az akné és az egyenetlen bőrtónus (rosacea) egyik legnagyobb okozója. Pontosabban, a sovány tejben található savófehérje okozza a problémát. Ezen túlmenően, bár nem gyakran gondolunk rá, amikor tejterméket eszünk, minden olyan hormont elfogyasztunk, amit a tehenek fogyasztanak. Csakúgy, mint a pubertás korban, a hormonok is okozhatnak pattanásokat, így a hormonokat tartalmazó tehéntej fogyasztása ugyanezt teszi.

Egy másik tényező, amelyről sokan megfeledkeznek, a sovány tejben lévő cukor. A cukor a pattanások óriási oka, és más bőrproblémákhoz is hozzájárulhat.

6. Csökkenti a gyulladást

A tejtermékek kapcsolata a gyulladás csökkentésével megzavarhatja, mivel a témában voltak előnyei és hátrányai is. Egy esettanulmány a tejtermékek és a gyulladás közötti összefüggést vizsgálta, és megállapította, hogy a tejtermék segíthet csökkenteni a gyulladást . Eredményeik azt mutatják, hogy "egy újonnan megjelenő bizonyíték arra utal, hogy bizonyos élelmiszerek, köztük tejtermékek, például tej, sajt és joghurt fogyasztása összefüggésbe hozható a gyulladások kockázatának csökkenésével."

Másrészt a tejtermékek elhagyása (közvetett) pozitív hatással lehet a gyulladásra, több forrásból is csökkentheti azt. A túl sok tejtermék azonban köztudottan problémákat okoz, beleértve a puffadást és a súlygyarapodást. Például a magasabb zsírtartalmú tejtermékeket gyulladáskeltő élelmiszereknek tekintik a magasabb telített zsírtartalom miatt.

7. Fogyás

https://weicode-official.top/hu/

Még az édesítetlen tejtermékek, például a tej és a joghurtok is súlygyarapodáshoz vezethetnek. A laktóz egy természetes cukor, amely magas fogyasztás mellett súlygyarapodáshoz vezethet. A természetes cukrok mellett aggodalomra ad okot a teljes zsírtartalmú tejtermékek. A teljes zsírtartalmú termékek gyakran kevesebb természetes cukrot tartalmaznak, de gyakran több telített zsírt tartalmaznak, ami gyorsabb súlygyarapodást eredményez.

Sheri Berger, RDN, CDCES, növényi alapú tejre való átállást javasol. "A cukrozatlan mandulatejre való váltás csökkentheti a kalóriabevitelt és súlyvesztéshez vezethet" – mondja. "A cukrozatlan mandulatej csészénként csak 30 kalóriát tartalmaz. Még ha valaki korábban sovány tejet használt is, a kalóriamegtakarítás összeadódik! A sovány tej 90 kalóriát tartalmaz csészénként; ez 60 kalóriás különbség. Annak, aki megiszik három csésze tejet nap, ez az egyetlen változtatás 180 kalóriás deficitet okoz."

8. Csökkentse a negatív környezeti hatásokat

Minden tejtermék, amelyet emberként fogyasztunk, hatalmas károkat okoz a környezetben. Világszerte több mint egymilliárd tehén, amelyet tejtermékek beszerzésére használunk , a globális metánkibocsátás mintegy 40% -áért felelős. Ez egy pusztító tényező, amely súlyosan hozzájárul globális felmelegedési válságunkhoz.

Ezenkívül a tejelő szarvasmarhák nagyon érzékenyek a hőstresszre. Amikor hőstressz lép fel, akár 53%-kal is csökkentheti a tejtermelést . Ha visszaszorítjuk a tejtermékeket (vagy teljesen lemondunk róla!), társadalomként együtt hatalmas pozitív hatást gyakorolhatunk környezetünkre, és lassíthatjuk a globális felmelegedést.

Ha valamilyen módot keres az egészségi állapot javítására, érdemes kipróbálni a tejtermékek elhagyását. Sajnos a tejtermékekkel kapcsolatos egészségügyi összefüggésekre nincs mindenki számára egyszerű válasz. Mindenki teste másképp jön létre, és a saját módján reagál a tejtermékekre. Ha a teljesen tejmentes étrend gondolata túl nyomasztó, próbálja meg visszaszorítani a szokásos tejtermékek fogyasztását, és nézze meg, hogy ez változtat-e. Meglepődhet a pozitív egészségügyi előnyökön, és végül teljesen tejmentes lesz!

Egy új tanulmány szerint az ösztrogént és progesztogént egyaránt tartalmazó fogamzásgátló tabletták jelentős mértékben növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A PLOS Medicine folyóiratban március 21-én megjelent új kutatás kimutatta, hogy az ösztrogént és progesztogént, szintetikus szteroid hormont vagy csak egy hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletta még mindig növeli annak kockázatát, hogy későbbi életében mellrákot diagnosztizálnak. A mellrák kialakulásának kockázata 20-30%-kal ugrott meg azoknál a nőknél, akik hormonokat, csak progesztogént tartalmazó tablettákat vagy hormonális IUD-t tartalmazó fogamzásgátló tablettákat szedtek, összehasonlítva azokkal, akik nem.

A CDC szerint 2019-ben az Egyesült Államokban a 15 és 49 év közötti nők 14%-a használt orális fogamzásgátló tablettát, míg körülbelül 10%-uk támaszkodott a hosszan tartó reverzibilis fogamzásgátlásra (LARC), például az IUD-re.

Annak ellenére, hogy az ilyen hormonális fogamzásgátlóknál megnövekszik a mellrák kialakulásának kockázata, Gillian Reeves , az új tanulmány társszerzője és az Oxfordi Egyetem Rákjárványügyi Osztályának igazgatója azt mondja, nem akarja, hogy az emberek azonnal elolvassák a kutatást. aggodalom.

"Nagyon nem szeretném, ha a nők ezt látnák, és azt gondolnák: "Ó, nem, le kell mondanom a csak progesztogént tartalmazó tablettáról" – mondja Reeves. "Bármit is használ a hormonális fogamzásgátlók esetében, fennáll ez a megnövekedett kockázat. Ezek az újabb típusok, amelyeket nem vizsgáltak annyira alaposan, de úgy tűnik, hogy semmivel sem rosszabbak."

A csapat 50 év alatti egyesült királyságbeli nők vényköteles feljegyzésein alapuló adatokat használta fel. A nyilvántartás szerint 1996 és 2017 között körülbelül 9500 nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és körülbelül 18 000 nőnél nem. A csapat 12 másik kutatást is figyelembe vett, amelyek a csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátlókat vizsgálták. Az eredmények összehasonlíthatóak voltak, és kiderült, hogy a hormonális fogamzásgátlás akár 30%-kal is növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

"Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók jelenlegi vagy közelmúltbeli használata az emlőrák kockázatának enyhe növekedésével jár, hasonlóan a kombinált orális fogamzásgátlók használatához" – mondja a tanulmány egyik társszerzője és statisztikája. programozó az Oxfordi Egyetemen Kirstin Pirie .

De ez relatív kockázat. A kutatás szerint a hormonális fogamzásgátlás kismértékben, 12,5%-kal növelheti annak esélyét, hogy egy nő élete során mellrákos legyen. Reeves szerint a további esély "csak körülbelül 0,2% lesz a 15 éves időszak alatt, tehát még mindig viszonylag kicsi" a 35 és 39 év közötti nők esetében.

Reeves szerint az ösztrogén és a progeszteron hormonreceptorokat válthat ki a rákos sejtekben, ami elősegítheti ezen sejtek szaporodását. "Bármi, amit adsz egy nőnek, és ami megzavarja a normális menstruációs ciklusát, megváltoztathatja mindkét nemi hormonnak való kitettségét, és ezáltal megváltoztathatja a hormonálisan érzékeny rákos megbetegedések kockázatát."

Contents