10 janvier 2023 admin Aucun commentaire

Sëmundja e lupusit: Simptomat, shkaqet, diagnoza dhe më shumë

Sëmundja e lupusit: Simptomat, shkaqet, diagnoza dhe më shumë

lupus është një sëmundje autoimune afatgjatë në të cilën sistemi imunitar i trupit bëhet hiperaktiv dhe sulmon indet e shëndetshme. Për shkak të natyrës së tij komplekse, lupusi nganjëherë njihet si "sëmundja e një mijë fytyrave".

Sipas Fondacionit Lupus të Amerikës, njerëzit raportojnë rreth 16,000 raste të reja të lupusit në Shtetet e Bashkuara çdo vit, dhe deri në 1.5 milion njerëz mund të jetojnë me gjendjen në Sh.B.A.

< Llojet H2>

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të lupusit, duke përfshirë lupus eritematosus sistemik (SLE), lupus të lëkurës (të tilla si lupus diskoid erythematosus [DLE]), lupus të shkaktuar nga droga (DIL), dhe lupus neonatal .

lupus sistemik erytematosus

SLE është forma më e zakonshme e lupusit, që përfshin 70% të rasteve të lupusit. Shtë një gjendje sistemike. Kjo do të thotë që mund të ndikojë në organe dhe sisteme të shumta në të gjithë trupin. Për këtë arsye, SLE ka tendencë të jetë një formë më e rëndë e lupusit. Simptomat parazol si punon mund të shkojnë nga e butë në e rëndë.

SLE mund të shkaktojë inflamacion në:

Kjo inflamacion mund të ndodhë në njërën nga këto zona ose të ndikojë në zona të shumta në të njëjtën kohë.

Kjo gjendje zakonisht kalon nëpër cikle të flakërimeve dhe remisioneve. Gjatë kohërave të faljes, një person me lupus mund të mos ketë simptoma. Gjatë një ndezje, sëmundja është aktive dhe mund të shfaqen simptomat e një personi, ose simptoma të reja mund të shfaqen.

Disa njerëz me SLE mund të kenë flakë të rregullt. Të tjerët mund t’i përjetojnë ato vetëm çdo disa vjet. Ende të tjerët mund të pësojnë aktivitet afatgjatë.

lupus discoid erytematosus

Në DLE, një lloj lupus i lëkurës, simptomat prekin vetëm lëkurën. DLE shfaqet si lezione rrethore, zakonisht në kokën e kokës dhe fytyrën, megjithëse ato mund të shfaqen në pjesë të tjera të trupit, siç janë brenda veshëve.

Lezionet kanë tendencë të jenë të kuqe dhe mund të bëhen të trasha dhe me luspa. Në disa raste, lezionet çojnë në dhëmbje dhe njollë të lëkurës. Nëse mbresë e lezioneve në kokën e kokës, flokët mund të mos rigjenerohen në atë zonë.

DLE nuk ndikon në organet e brendshme, por rreth 10% e njerëzve me DLE vazhdojnë të zhvillojnë SLE, sipas Fondacionit Lupus të Amerikës. Sidoqoftë, është e mundur që këta njerëz tashmë kishin SLE dhe simptomat e tyre të lëkurës çuan së pari në një diagnozë DLE.

lupus i lëkurës subakut erytematosus

lupus subakut lupus eritematoz i referohet lezioneve të lëkurës që shfaqen në pjesë të trupit që kanë ekspozim ndaj diellit. Këto lezione nuk shkaktojnë dhëmbje, por mund të shkaktojnë njollë të lëkurës.

lupus i shkaktuar nga droga

DIL është një gjendje autoimune që shkaktohet nga ilaçe të caktuara. Simptomat kanë tendencë të jenë të ngjashme me ato në SLE, por ato shpesh janë më pak të rënda. Më shumë se 100 ilaçe janë identifikuar si shkaqe të mundshme të DIL. Ilaçet

që shoqërohen zakonisht me DIL përfshijnë:

 • Hydralazine, një ilaç hipertensioni
 • ProCainamide, një ilaç për aritmia e zemrës
 • < > izoniazid, një antibiotik i përdorur për të trajtuar tuberkulozin

 • minociklin, një antibiotik i përdorur për të trajtuar disa kushte të lëkurës

me këto ilaçe. Përafërsisht 5% e njerëzve që marrin hidralazinë dhe 20% të atyre që marrin prokainamide afatgjatë shkojnë për të zhvilluar DIL. Edhe pse ilaçet e tjera mund të shkaktojnë DIL, gjasat janë shumë më të ulëta.

DIL zakonisht largohet brenda 6 muajve nga ndalimi i ilaçeve.

lupus neonatal

lupus neonatal është një gjendje që ndodh tek foshnjat kur prindi i tyre i lindjes kalon në disa antitrupa përmes placentës gjatë shtatëzanisë.

Antitrupat që mund të shkaktojnë lupus neonatal janë ato që lidhen me sëmundjen e lupusit dhe Sjögren. Prindi i lindjes mund të ketë ose nga këto kushte ose pa simptoma fare, por ende mund të kalojë në këto antitrupa. Kur kjo ndodh, probabiliteti i foshnjës që zhvillon lupus neonatal vlerësohet të jetë 2%.

Gjatë lindjes, foshnjat me lupus neonatal mund të kenë një skuqje të lëkurës, probleme të mëlçisë dhe numër të ulët të gjakut.

Simptomat e lëkurës së lupusit neonatal zakonisht largohen pas disa javësh. Sidoqoftë, disa foshnje mund të kenë një bllok të lindjes së zemrës, në të cilën zemra nuk mund të rregullojë një veprim normal dhe ritmik të pompimit. Ky është një ndërlikim më serioz, dhe foshnja mund të ketë nevojë për një kardiak.

Shumica e foshnjave të lindura për prindërit me SLE janë plotësisht të shëndetshëm. Sidoqoftë, një person me SLE mund të dëshirojë të flasë me një mjek se si gjendja e tyre mund të ndikojë në shtatzëninë e tyre.

Shkaqet

lupus është një gjendje autoimune, por shkaku i saktë është i paqartë.

Çfarë shkon keq?

Sistemi imunitar është një rrjet kompleks i përbërë nga organe, inde dhe qeliza. Mbron trupin duke luftuar trupat e huaj si viruset, bakteret, kërpudhat dhe toksinat. Ai gjithashtu pastron qelizat e vdekura ose të gabuara.

Sistemi imunitar mbron trupin duke prodhuar proteina në formë Y të quajtura antitrupa. Këto antitrupa ose neutralizojnë një kërcënim ose dërgojnë një sinjal në qelizat e tjera për ta hequr atë. Qelizat e specializuara të bardha të gjakut, të quajtura limfocite B, prodhojnë këto antitrupa.

Kur një person ka një gjendje autoimune, siç është lupus, sistemi imunitar nuk mund të bëjë dallimin midis substancave të padëshiruara, ose antigjeneve, dhe indeve të shëndetshme. Trupi gabon vetë si të huaj në gabim. Si rezultat, sistemi imunitar drejton antitrupa kundër indeve të shëndetshme dhe antigjeneve. Kjo shkakton ënjtje, dhimbje dhe dëmtim të indeve. Antitrupat antinuklear (ANA) janë zakonisht të pranishëm tek njerëzit me kushte autoimune siç është lupus. Ata punojnë duke synuar bërthamën e qelizave të veta të trupit. Bërthama është pjesa e qelizës që përmban materiale gjenetike.

Pse sistemi imunitar shkon keq?

Studiuesit ende nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton lupus, por ata besojnë se është shkaktuar nga faktorë të shumtë.

Një teori e mundshme ka të bëjë me vdekjen e qelizave, një proces natyror që ndodh ndërsa trupi rinovon qelizat e tij. Hulumtimet sugjerojnë që për shkak të faktorëve gjenetikë, trupat e njerëzve me lupus mund të mos pastrojnë siç duhet qelizat që kanë vdekur.

Qelizat e ngordhura që mbeten mund të çojnë në prodhimin e autoantitrupave, siç është Anas, që vazhdojnë të sulmojnë trupin, duke shkaktuar simptoma të lupusit.

Faktorët e rrezikut: hormonet, gjenet dhe mjedisi

lupus mund të zhvillohen në përgjigje të disa faktorëve. Këto mund të jenë hormonale, gjenetike, mjedisore ose një kombinim i këtyre faktorëve.

hormonet

Hormonet janë substanca kimike që prodhon trupi. Ata kontrollojnë dhe rregullojnë aktivitetin e qelizave dhe organeve të caktuara.

Aktiviteti hormonal mund të ofrojë një shpjegim për faktorët e rrezikut siç janë seksi dhe mosha.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) shprehen se femrat midis moshës 15 dhe 44 vjeç kanë nëntë herë më shumë të ngjarë të kenë lupus sesa meshkujt.

Simptomat dhe diagnoza shpesh ndodhin midis moshës 15 dhe 45 vjeç, gjatë moshave riprodhuese. Sidoqoftë, 20% e rasteve paraqiten pas moshës 50 vjeç.

Disa hulumtime sugjerojnë që ekspozimi ndaj estrogjenit, një hormon seksi që femrat kanë tendencë të prodhojnë më shumë sesa meshkuj, mund të rrisë rrezikun e kushteve autoimune siç është lupus.

Kjo mbështetet më tej nga shumë femra që përjetojnë më shumë simptoma lupus para menstruacioneve dhe gjatë shtatëzanisë, kur nivelet e estrogjenit janë më të larta.

Megjithëse kërkohen hulumtime të mëtejshme, prania e disa hormoneve seksuale mund të shpjegojë pse lupus është kaq i përhapur në femrat e rritur.

Faktorët gjenetikë

Megjithëse kërkohen hulumtime të mëtejshme, shkencëtarët kanë identifikuar gjene të caktuara që luajnë një rol në përgjigjen e sistemit imunitar që mund të kontribuojë në zhvillimin e lupusit. Provat sugjerojnë që ekziston një shans më i lartë që një person të zhvillojë lupus nëse një anëtar i familjes e ka atë, duke mbështetur më tej mundësinë që gjenetika mund të jetë një faktor rreziku. Studimet binjake

tregojnë gjithashtu se nëse një anëtar i binjakëve identikë ka lupus, tjetri ka një shans 24% për të zhvilluar edhe sëmundjen.

lupus mund të ndodhë te njerëzit pa histori familjare të sëmundjes, por mund të ketë kushte të tjera autoimune në familje.

Njerëzit e çdo sfondi mund të zhvillojnë lupus, por është dy deri në tre herë më i zakonshëm në afrikano -amerikan, hispanik/latina, aziatikë amerikane, amtare amerikane, vendas të Alaskës, vendlindje Havai dhe femra të tjera të Paqësorit Islander krahasuar me femra të bardha. Hulumtimi

sugjeron që për gratë me ngjyra, simptomat kanë tendencë të fillojnë më herët dhe të jenë më të rënda. Ky hulumtim thekson nevojën për rritje të mbështetjes mjekësore, diagnostikimit të hershëm dhe trajtimit.

Faktorët e rrezikut të lupusit përfshijnë një kombinim të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë. Lupus është më i zakonshëm në disa demografi të caktuar mund të jetë pjesërisht për shkak të gjenetikës. Sidoqoftë, ndryshimet në rezultate të caktuara, të tilla si përparimi i sëmundjes dhe vdekshmëria, mund të vijnë nga faktorët shoqërorë siç janë pabarazitë në kujdesin shëndetësor.

Mjedisi

Agjentët e mjedisit, siç janë kimikatet ose viruset, mund të kontribuojnë në nxitjen e lupusit te njerëzit që tashmë janë gjenetikisht të ndjeshëm.

Shkaqet e mundshme të mjedisit përfshijnë:

 • Pirja e duhanit: Ekspozimi ndaj përbërësve toksikë të tymit të cigareve mund të çojë në mutacione gjenetike dhe aktivizime të gjeneve të lidhura me SLE.
 • Ekspozimi ndaj dritës së diellit: Rrezatimi që vjen nga rrezet e diellit të drejtpërdrejtë mund të përkeqësojë simptomat e SLE paraprake. Sidoqoftë, kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të ekzaminuar nëse mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e SLE. Rrezatimi UV mund të çojë në dëmtimin e qelizave dhe mutacionet gjenetike që mund të përfshihen në zhvillimin e SLE.
 • Infeksionet: Infeksione të tilla si virusi Epstein-Barr, i njohur gjithashtu si ethet e gjëndrave, janë shumë më të zakonshme tek njerëzit me SLE. Kjo sugjeron që ajo mund të luajë një rol në zhvillimin e gjendjes për ata që janë të ndjeshëm.
 • ndotësit: Në një mënyrë të ngjashme me tymin e cigareve, ndotja e ajrit mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e SLE.

A janë fëmijët në rrezik?

lupus mund të ndodhë në njerëz të çdo moshe. Sipas Kolegjit Amerikan të Reumatologjisë, 20% e njerëzve me lupus zhvillojnë gjendjen para moshës 20 vjeç. Isshtë e rrallë që njerëzit të zhvillojnë lupus para moshës 5.

lupus që zhvillohet gjatë fëmijërisë ka tendencë Për të pasur simptoma më të rënda dhe ndikon shpesh në veshkat, me deri në 50% të fëmijëve që kanë simptoma të veshkave.

Simptomat

Simptomat e lupusit ndodhin në kohë flakërimi. Midis flakërimeve, njerëzit zakonisht përjetojnë kohë të faljes, kur ka pak ose aspak simptoma.

lupus ka një gamë të gjerë të simptomave, duke përfshirë:

 • dhimbje muskulore dhe të nyjeve
 • ethe
 • Dhimbje në gjoks kur merr frymë DUHET
 • Ndjeshmëria ndaj dritës së diellit
 • Ulçera të gojës
 • Problemet e kujtesës
 • skuqja e malarit, një skuqje e kuqe, në formë fluture nëpër hundë dhe faqe
 • Humbja e pazakontë e flokëve
 • Gishtat e zbehtë ose vjollcë ose gishtërinjtë nga të ftohtit ose stresi, i njohur si sëmundja e Raynaud

Shenjat e lupusit tek femrat

lupus mund të paraqesë ndryshe nga personi në person. Provat sugjerojnë që lupus mund të paraqitet ndryshe te meshkujt dhe femrat. Femrat kanë tendencë të kenë simptoma më pak të rënda sesa meshkujt.

Simptomat që shihen më shpesh tek femrat përfshijnë:

 • Humbja e flokëve
 • Ndjeshmëria ndaj dritës së diellit
 • Ulçera të gojës
 • Artriti
 • skuqja e malarit

Edhe pse më pak e zakonshme, meshkujt gjithashtu mund të kenë lupus. Hulumtimet sugjerojnë që meshkujt me lupus kanë tendencë të kenë simptoma më të rënda.

Simptomat që ndodhin më shpesh te meshkujt përfshijnë:

 • Komplikimet kardiovaskulare
 • Numërimi i ulët i gjakut
 • Humbja e peshës
 • Komplikimet e veshkave
 • Dhimbja e gjoksit
 • Veshkat: Lupus mund të shkaktojë një sëmundje të veshkave e quajtur lupus nefrit, ku inflamacioni ndalon që veshkat të punojnë siç duhet. Simptomat mund të përfshijnë ënjtje të këmbëve, këmbëve dhe fytyrës, urinim të shpeshtë dhe presion të lartë të gjakut.
 • : Disa njerëz mund të pësojnë inflamacion të rreshtimit të mushkërive, të njohura si pleurisy, që shkakton dhimbje në gjoks kur merr frymë thellë. Disa njerëz gjithashtu mund të zhvillojnë pneumoni.
 • Sistemi nervor qendror: Lupus ndonjëherë mund të ndikojë në tru ose sistemin nervor qendror. Simptomat mund të përfshijnë mjegullën e trurit (konfuzion dhe përqendrimin e problemeve), dhimbje koke, konfiskime dhe goditje. Mund të ndodhë edhe cerebriti i lupusit, duke shkaktuar një gjendje akute konfuze, mosfunksionim konjitiv, ndryshime të humorit, konfiskime, letargji dhe komas.
 • Enët e gjakut: mund të ndodhë vaskuliti, ose inflamacioni i enëve të gjakut. Kjo mund të ndikojë në qarkullim.
 • Gjaku: Lupus mund të shkaktojë anemi, leukopeni (një numër i ulur i qelizave të bardha të gjakut), ose trombocitopeni (një rënie në numrin e trombociteve, të cilat ndihmojnë në koagulimin, në gjak).
 • Zemra: Nëse inflamacioni ndikon në zemër, mund të rezultojë në miokardit dhe endokarditit. Mund të ndikojë gjithashtu në membranën që rrethon zemrën, duke shkaktuar perikardit. Kjo mund të shkaktojë simptoma përfshirë dhimbjen në gjoks. Endokarditi mund të dëmtojë valvulat e zemrës, duke bërë që sipërfaqja e valvulës të trashet dhe të zhvillojë vrima. Kjo mund të rezultojë në rritje që mund të çojnë në murmuritje në zemër.

Infeksioni

infeksioni

Infeksioni bëhet më i mundshëm kur një person ka lupus sepse të dy sëmundjet dhe trajtimet e tij dobësojnë sistemin imunitar. Infeksionet e zakonshme përfshijnë:

 • Infeksionet e traktit urinar
 • Infeksionet e frymëmarrjes
 • Infeksionet e majave
 • Salmonella

vdekja e indeve të kockave

Kjo ndodh kur ka furnizim të ulët në gjak në një kockë, duke rezultuar në zhvillime të vogla. Përfundimisht, kjo mund të çojë në shembjen e kockave. Njerëzit me lupus mund të jenë në rrezik të rritur të kësaj për shkak të vetë gjendjes dhe për shkak të ilaçeve të tilla si kortikosteroidet, të cilat përdoren për të trajtuar lupusin.

Komplikimet e shtatzënisë

Njerëzit me lupus kanë një rrezik më të lartë të humbjes së shtatzënisë, lindjes së parakohshme dhe preeklampsisë, një gjendje e rrezikshme që përfshin presionin e lartë të gjakut. Për të zvogëluar rrezikun e këtyre komplikimeve, mjekët shpesh rekomandojnë vonimin e shtatzënisë derisa lupus të ketë qenë nën kontroll për të paktën 6 muaj.

Video

Videoja e mëposhtme shpjegon se si lupus shkakton simptoma.

Klasifikimi: 11 Simptoma

Kolegji Amerikan i Rheumatologjisë përdor një skemë standarde të klasifikimit për të konfirmuar një diagnozë. Nëse një person takon 4 nga 11 kriteret, një mjek do të konsiderojë një diagnozë lupus.

11 kriteret janë:

 • Skuqja malare: Një skuqje në formë fluture shfaqet nëpër faqe dhe hundë.
 • Skuqja discoid: Arna të kuqe të ngritura zhvillohen në lëkurë.
 • Fotosensibiliteti: Një skuqje e lëkurës shfaqet pas ekspozimit ndaj dritës së diellit.
 • oral ose hundë